Smaller Font Default Font Larger Font

Permanentie


24h/24h  -  7dagen op 7
TEL: 011/43.26.01

 • header4.jpg
 • header3.jpg
 • header2.jpg

U bent hier:

Nieuws

NIEUWE OPENINGSTIJDEN OP VRIJDAG

VANAF OKTOBER WERKEN WE OP VRIJDAG ENKEL NOG OP AFSPRAAK.

ER IS DUS OP VRIJDAG GEEN VRIJE RAADPLEGING MEER!

Om een afspraak te maken zijn we altijd bereikbaak op het nummer 011/43.26.01

Nieuwe regels voor het verkeer van honden, katten en fretten!!!

Nieuwe regels voor het verkeer van honden, katten en fretten:  vanaf 29 december 2014 !!!

De voorschriften voor het reizen met gezelschapsdieren (honden, katten en fretten) binnen de Europese Unie worden duidelijker en strenger. Zo zijn de regels voor het afleveren van het paspoort en voor de vaccinatie tegen rabiës aangepast en is het niet-commerciële verkeer beter gedefinieerd. 

 

Wat de geldigheid van vaccinatie tegen rabiës betreft, zullen voor een eerste vaccinatie niet langer de aanbevelingen van de verschillende producenten van toepassing zijn. Vanaf 29 december 2014 is de geharmoniseerde regel dat de eerste vaccinatie tegen rabiës pas vanaf de leeftijd van 12 weken kan worden uitgevoerd en pas na 21 dagen geldig is (dus vanaf 16 weken).

 

De Belgische lijst met lidstaten met een rabiësvrij statuut, van waaruit niet-gevaccineerde pups kunnen worden ingevoerd, zal verdwijnen. In principe zullen dus geen dieren jonger dan 12 weken en niet gevaccineerd tegen rabiës meer in ons land mogen worden binnengebracht. 

 

De controles bij invoer in de Europese Unie worden verscherpt. Als het gezelschapsdier uit een land met een hoog risico op rabiës komt ( dus wanneer serologisch onderzoek vereist is ), is de eigenaar of verantwoordelijke verplicht om uit eigen beweging het dier op de plaats van binnenkomst voor controle aan te bieden. 

 

Het Europees paspoort voor gezelschapsdieren, dat toelaat om naar andere lidstaten te reizen, is aangepast. Dit paspoort moet bij aflevering alle identificatiegegevens bevatten, zowel van het dier als van de eigenaar, en ook door die laatste worden ondertekend. Dit moet voorkomen dat er blanco paspoorten in omloop raken. De paspoorten die voor 29 december 2014 al zijn of nog worden afgeleverd, blijven wel geldig. 

 

De definitie van niet-commercieel verkeer is verduidelijkt: het gaat om elke verplaatsing die niet tot doel heeft om een gezelschapsdier te verkopen of de eigendom ervan over te dragen. Het dier blijft voor de duur van dit verkeer onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de gemachtigde persoon. 

 

Wanneer een eigenaar of verantwoordelijke met meer dan vijf gezelschapsdieren reist, blijven dezelfde regels als voor handelsverkeer gelden. Een uitzondering is voorzien voor dieren die deelnemen aan een wedstrijd, een tentoonstelling of een sportmanifestatie, op voorwaarde dat de juiste procedure is gevolgd. 

 

De basisregels voor intracommunautair verkeer van gezelschapsdieren, ten slotte, blijven dezelfde. Honden, katten en fretten moeten geïdentificeerd zijn, geldig gevaccineerd zijn tegen rabiës en vergezeld zijn van een paspoort of van een invoercertificaat. Ook de wachttijden voor invoer of terugkeer met gezelschapsdieren uit derde landen, en de regels voor serologisch onderzoek, wijzigen niet. 

 

Indien het paspoort niet correct is ingevuld of indien na 29 december 2014 een oud model van paspoort gebruikt is, mag de hond niet binnen Europa reizen.

 

Meer informatie vindt u op de volgende pagina:

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/pet-regulation_20141229_en.htm

pug

 

Uw kat tijdens de winter

3 Tips voor een goede verzorging voor uw kat:

 

Kam regelmatig

Katten verliezen tijdens de herfst hun zomervacht om plaats te maken voor een dikkere vacht die hen beter beschermt tegen de koude. Wanneer ze echter vaak binnen zijn in de verwarmde ruimtes, verliezen ze ook een deel van deze haren en is regelmatig kammen aangewezen. Bij langharige katten voorkomt dit voor een heel groot deel het ontstaan van klitten.

Bestrijd parasieten

De verwarming in uw huis creëert ideale leefomstandigheden voor parasieten, en in het bijzonder voor vlooien. Stop tijdens de winter dus niet met de behandeling van uw kat tegen ongewenste insecten.

Bescherm de poten van uw kat

Gaat uw kat graag buiten bij dit koude weer? Bij sneeuw en vorst kunt u best vaseline smeren op de kussens van de poten van uw kat, vooraleer ze buiten gaat. Er bestaan daarnaast ook speciale producten die u kunt vinden bij de dierenarts.

 

 

Obesitas

Wist u dit?

Obesitas is het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij honden en katten.

Tot 50% van de gezelschapsdieren bevindt zich boven het ideale gewicht voor zijn ras, leeftijd en geslacht.

Dieren met overgewicht leven minder lang! 

Zelfs een licht overgewicht (al is het maar 20%) kan het risico op ernstige ziektes zoals diabetes, artritis, cardiovasculaire aandoeningen en respiratoire aandoeningen aanzienlijk verhogen.

Een goede raad: 

Zelfs als uw huisdier tekenen van overgewicht vertoont, is het belangrijk om het regelmatig te laten wegen door uw dierenarts. Zo bent u zeker dat uw dier gezond is. 

Volgende illustratie geeft de Body Condition Score weer bij de hond en de kat:

 

 

Registratie & gegevens - Wat zegt de wet?

Sinds 1 september 1998 is de identificatie en registratie van honden verplicht.

Dit betekent concreet dat:

 • Als een hond bij u geboren wordt, en u de intentie hebt om hem te houden, moet u hem laten identificeren en registreren voor de leeftijd van 8 weken.
 • Als u de intentie hebt om een hond te verkopen of weg te schenken, u hem ongeacht de leeftijd moet laten identificeren en registreren.
 • Als u een hond koopt of krijgt, hij op voorhand moet zijn geïdentificeerd en een paspoort moet hebben.

99,9% van de gevonden dieren die geregistreerd zijn, worden aan hun eigenaar terugbezorgd!

Wacht niet tot het te laat is: maak een afspraak bij uw dierenarts.

De temperatuur stijgt. Heeft u de juiste reflexen?

Hoe verfrist uw huisdier zich?

Uw hond hijgt. Op die manier krijgt hij frisse lucht binnen, die zijn lichaamstemperatuur vervolgens doet dalen.

Opgelet: door hun lichaamsbouw heeft hijgen minder effect voor honden met een platte snuit. Hen moet u dus extra goed opvolgen.

Uw kat verlaagt gewoon haar activiteit.

Bij een slaperige kat moet u zich over het algemeen dus niet zoveel zorgen maken.

Opgelet: uw kat kan ook beginnen hijgen. Als ze dit gedurende lange tijd doet, kunt u dit best aangeven aan uw dierenarts.

 

Hoe helpt u uw huisdier?

 • Laat uw huisdier nooit achter in de wagen. Zelfs niet als deze in de schaduw staat (de zon draait), of als de vensters op een kier staan. De temperatuur in een stilstaande wagen kan op 20 minuten al snel stijgen tot 49°C.
 • Geef hem een kom met vers water.
 • Vervang het water regelmatig. Kies eerder voor een plastic kom dan voor een ijzeren kom (deze warmt sneller op in de zon).
 • Een ijsblokje in zijn waterkom.... als dat tenminste niet afstoot.
 • Een ventilator of airco kunnen zowel goed zijn voor een mens als een dier.
 • Een natte doek. Dit werkt enkel aan de buik en aan de poten.
 • Een bad. Zo vaak mogelijk voor honden die dit leuk vinden, en rechtopstaand met de poten in het water bij katten.
 • Kammen is altijd aangeraden.
 • Een korte wandeling in de schaduwrijke natuur, best 's ochtends of 's avonds wanneer de temperatuur lager is. Laat uw huisdier zeker niet wandelen op bloedhete asfalt.
 • Vermijd zonnebrand. Vooral huisdieren met korte en lichte haren zijn hiervoor gevoelig.
 • Vermijd dat uw dier met zijn neus in de wind gaat zitten in de auto. Zo kan hij een oorontsteking of een bindvliesontsteking oplopen... of zelfs uit de auto springen.

 

Herken een zonneslag:

 • Uw dier hijgt, maar dat volstaat niet om af te koelen.
 • Zijn rectale temperatuur stijgt.
 • Hij kwijlt, geeft over of krijgt diarree.
 • Hij heeft glazige ogen.
 • Zijn hartslag is hoger dan normaal.
 • Zijn tandvlies is roder dan normaal.
 • Hij krijgt stuiptrekkingen.

Goede reflexen bij een zonneslag:

 • Laat uw hond geleidelijk in koud water ( niet ijskoud)/ wikkel uw kat in een natte doek.
 • Contacteer uw dierenarts, die dan zal oordelen wat de beste volgende stap is.

Subcategorieën

Dr. Tom Frederix

Dr. Tom Frederix

Eventuele tekst.

Dr. Willem Coenen

Dr. Willem Coenen

Eventuele tekst.

Dr. Gerry Frans

Dr. Gerry Frans

Eventuele tekst.