Een gelukkige hond in 10 stappen

January 03, 2023

U houdt van uw hond, maar bent u zeker dat u hem altijd een plezier doet?

Wat hem plezier doet..:

 • Buiten de omheining van uw tuin gaan

Voor uw hond is een wandeling dé gelegenheid om nieuwe geursporen te ontdekken van zijn soortgenoten. Dat is voor hem evenveel waard als dat u vrienden zou tegenkomen en begroeten.

 • Vrij verkennen

Blijven stilstaan en snuffelen bij een geur, een spoor volgen, en vooral op het moment zelf doen waar hij zin in heeft, zijn erg plezierig voor uw hond. Doe wanneer het kan dus even de leiband af.

 • Samen activiteiten doen

Een hond heeft een echte teamgeest. Dat bewijst hij door steeds uw bevelen op te volgen. Maar als u met hem speelt begeeft u zich op zijn terrein, en dat apprecieert hij enorm.

 • Problemen oplossen

Vindt uw hond niet meteen hoe hij een tak kan meedragen, of hoe hij kan drinken van een fontein? Laat hem even zoeken. Dat is voor hem minstens even plezierig als de oplossing.

 • Gefeliciteerd worden

Daarom moet u hem dus taken geven om uit te voeren, én hem feliciteren of belonen  als hij het goed heeft gedaan!

 • Regels opstellen

Honden houden van regels. Ze geven hen structuur en zekerheid, en laten hen toe om u een plezier te doen. Afwijken van de regel daarentegen maakt hen ongerust. U kunt dit dus best respecteren.

 • Aaien en krabben

Honden hebben geen armen en kunnen dus niet knuffelen. Daarom verkiezen ze een uitvoerige aai- of krabsessie des te meer. Via zijn lichaamstaal toont uw hond u dat hij het leuk vindt, dat het genoeg is of dat hij nog meer wil.

Waar hij een afkeer van heeft:

 • Niet gerespecteerd worden

Dit doen we vaak door onbewuste handelingen: een onverwachte aanraking die hem doet opspringen, een kwade blijk in zijn ogen (wat hij ervaart als een indringing) of een vernedering.

 • lange zinnen

Honden begrijpen geen mensentaal. Om iets van uw hond gedaan te krijgen moet u dus korte woorden gebruiken ( en steeds dezelfde). Of nog beter: een vast gebaar voor te komen, te eten, te wandelen, te kalmeren enz.

 • stress

Uw hond is als een spons. Als u gelukkig of triest bent zal uw hond dat snel merken en overnemen. Als u zich dus slecht of gestresseerd voelt, probeer dat dan nooit uit te werken op uw hond.

Brachycefaal Obstructief Syndroom BOS

February 23, 2023

Luchtwegobstructie bij kortsnuitigen oftewel brachycephaal (kortsnuitig) obstructief syndroom (BOS) bij de hond is een gevolg van de selectie naar een steeds kortere snuit. Wat opvallend is aan deze kortsnuitige rassen is met name dat de neus als het ware ingedrukt is. Echter binnen deze zelfde neus, moeten wel alle anatomische structuren zoals de tong, het gehemelte, de tanden enz. hun plek vinden. Er is dus veel minder plaats voor deze structuren dan bij een normale hond. Naast deze anatomische gebreken ten gevolge van ruimtegebrek blijken deze dieren ook vaker nog eens last te hebben van een te nauwe luchtpijp waardoor de ademhaling nog meer wordt belemmerd.

Typische rassen met dit probleem zijn de Engelse bulldog, Franse bulldog, mopshond en pekinees. De bemoeilijkte ademhaling is vooral het gevolg van te nauwe neusgaten en een te lang zacht gehemelte. Deze bemoeilijkte ademhaling zorgt voor een onderdruk in de neus en keel waardoor de luchtwegen geleidelijk aan steeds nauwer en nauwer worden. BOS kan uiteindelijk leiden tot een levensgevaarlijke keelcollaps (larynxcollaps). Een vroegtijdige operatie is om deze reden aangewezen.

Het brachycefaal obstructief syndroom komt ook voor bij de kortsnuitige kat (bijvoorbeeld Persische kat en Britse korthaar). In de hierop volgende tekst zal alles besproken worden uitgaande van BOS bij de hond ook al komt dit vrijwel volledig overeen met BOS bij de kat.

Symptomen:

 • snurken

 • weinig uithouding

 • hoesten

 • kokhalzen of braken

 • flauwvallen

Bevindingen:

 • vernauwde neusgaten

Vergeleken met normaal gebouwde honden hebben de kortsnuitige rassen vaak veel te nauwe neusgaten (stenotische neusgaten). Dit maakt het voor deze honden moeilijker om door de neus te ademen (met een snuivende ademhaling als gevolg).

 • verlengd zacht gehemelte

Het gehemelte (bestaande uit een hard deel en een zacht deel) vormt de afscheiding van de neusholte en de mondholte/keel. Een verlengd zacht gehemelte eindigt te ver naar achteren in de keel van de hond en valt hierdoor voor de ingang van het strottenhoofd (zie afbeeldingen). Hierdoor wordt de luchtstroom naar de longen belemmerd. Een verlengd zacht gehemelte geeft de typische snurkende ademhaling van deze honden.

 • Uitpuilende laryngeale zakjes

De laryngeale zakjes bevinden zich vlak voor de stembanden. Eversie van de laryngeale zakjes of uitpuilende laryngeale zakjes zijn het gevolg van de onderdruk veroorzaakt door de vernauwde neusgaten en een verlengd zacht gehemelte. Doordat de zakjes naar binnen toe in het strottenhoofd uitpuilen raakt het strottenhoofd meer vernauwd wat zorgt voor een nog moeilijkere ademhaling. Door tijdig de neusgaten en het zachte gehemelte te corrigeren kan het uitpuilen van de zakjes voorkomen worden.

 • larynxcollaps

Door een jarenlange onderdruk in de larynx (strottenhoofd) verliest het kraakbeen zijn stevigheid en hierdoor kan de larynx plots inklappen (collaps). Dit is een levensbedreigende situatie en in dit stadium heeft een correctie van de neusgaten en het zachte gehemelte geen zin meer. In dit geval kan er een blijvende opening in de luchtpijp gemaakt worden (tracheostomie). Een larynxcollaps kan in ernstige gevallen al plaatsvinden bij honden van 2 jaar oud.

Behandeling:

 • Medicatie

Behandeling met medicatie wordt vooral toegepast bij honden met plotse ernstige ademhalingsmoeilijkheden met als doel ze te stabiliseren om vervolgens te opereren. In dit geval zijn kalmeermiddelen, ontstekingsremmers en zuurstof belangrijk. Ook het afkoelen van de spoedpatiënt in de zomer kan levensreddend zijn. Medicamenten zullen de onderliggende luchtwegafwijkingen uiteraard niet corrigeren. Daarom blijft chirurgie de voorkeursbehandeling voor een patiënt met BOS.

 • Gewichtsreductie

Wanneer de hond overgewicht heeft zal deze nog meer moeite hebben met ademhalen. Bovendien wordt het narcose risico groter bij een patiënt met overgewicht. Het is dus van groot belang dat de patiënt een ideaal gewicht heeft.

 • chirurgie

Via een chirurgische ingreep worden de neusgaten vergroot en het te lange verhemelte ingekort.

Voor meer informatie over deze ingreep kan u altijd een afspraak maken voor een gedetailleerd gesprek. Dit kan op 011/43.26.01

Please reload